DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Řešení suché a dehydratované pleti: Jak správně hydratovat pokožku?

Hydratace pleti je jedním z nejdůležitějších kroků v péči o zdravou a krásnou pokožku. Jakmile je pleť dostatečně hydratovaná, je přirozeně hladká a zářivá. Voda je pro pokožku velmi důležitá, protože tvoří až 80% jejího obsahu. Voda se z povrchu pokožky vypařuje a tím pádem je důležité ji neustále hydratací dodávat. Na rychlosti vypařování má vliv i prostředí, ve kterém se pohybujeme, a roční období. Proto se může hydratace pleti lišit podle toho jestli je léto nebo zima

Rozpoznání suché a dehydratované pleti

S termínem hydratace se pojí dva termíny, které jsou podobné, ale vlastně docela odlišné. Suchá pleť a dehydratovaná pleť vypadá na první pohled stejně, každopádně pár důležitých rozdílů tu je.

Suchá pleť je typem pleti, která má trvale nedostatek přirozeného mazu. Maz je nezbytný pro udržení hydratované pokožky a chrání ji před vnějšími vlivy. Tento typ pleti má často tendenci být matný, hrubý, šupinatý a může se snadno podráždit a svědět. Suchá pleť může být způsobená genetickými faktory, stárnutím pleti, nadměrným vystavováním sluníčku, používáním agresivních kosmetických produktů nebo třeba častým mytím obličeje.

Dehydratovaná pleť znamená, že pleť má nedostatek vody v pokožce, i když může mít dostatek přirozeného mazu. Dehydratace se může objevit u všech typů pleti, včetně mastné. Tento stav pleti může být způsoben různými faktory, jako je nedostatek pitné vody, nadměrné vystavování větru, slunci nebo suchému vzduchu, používání nevhodných čistících produktů a nedostatečná péče o pokožku. Pleť, která není hydratovaná, může vypadat matně, zašedle a být napnutá

Jak správně hydratovat pleť

Vybrání správného hydratačního krému je klíčové. Druhy hydratačních krémů se liší ve složkách a důležité je zvolit takový, který je určený pro náš typ pleti

Pokud máme suchou pleť, ideální je použít krém, který obsahuje například rostlinné oleje nebo másla, je hutnější a velmi vyživující. Před krémem můžeme nanést i hydratační pleťové sérum, které dávku hydratace ještě zvýší. Vhodné jsou pleťové krémy s kolagenem

Na mastnou pleť musíme zvolit také hydratační krém. Velkým mýtem je, že mastnou pleť nemusíme hydratovat. Opak je pravdou. Musíme zvolit krém, který ale pokožku nemastí, nezatěžuje. Vhodné jsou krémy s lehkou strukturou a například s kyselinou hyaluronovou. 

Normální pleť je nejjednodušší. Lidem s normální pokožkou bude pravděpodobně vyhovovat jakýkoliv hydratační krém

Smíšenou pleť je dobré si rozdělit na zóny, kde máme právě sušší a mastnější pleť, a podle toho zvolit odpovídající krém. 

Ve výběru krému je důležité také zohlednit, zda má krém SPF faktor, případně jak velký a jestli je produkt vhodný i pro citlivou pleť

Péče o suchou a dehydratovanou pleť

  • hydratační kosmetické produkty - Používejte kvalitní hydratační produkty, které odpovídají vašemu typu pleti. Vhodné krémy nebo séra s hydratačními složkami, jako je kyselina hyaluronová, glycerin, aloe vera, pomohou udržovat vlhkost v pokožce. 
  • pitný režim - Důležité je hydratovat pokožku a tělo i zevnitř. Pravidelně pijte dostatek vody. Doporučuje se pít 2 až 3 litry denně. V horkém počasí i více. 
  • pleťové masky - Hydratační pleťové masky mohou být skvělým doplňkem v péči o pokožku. Masky dodávají pleti koncentrovanou hydrataci a pomáhají tak velmi intenzivně hydratovat. 
  • mytí obličeje - Čištění a mytí obličeje je velmi důležité, ale nic se nesmí přehánět. Časté mytí vysušuje pokožku. Také dávejte pozor na teplotu vody. Příliš horká voda vysušuje a může poškodit ochrannou bariéru pokožky. Ideální je vlažná voda. 
  • exfoliace pleti - Pravidelná exfoliace pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a tím se hydratační složky mohou dostat hlouběji do pokožky. Exfoliace pokožky se doporučuje provádět jednou, maximálně dvakrát týdně. 
  • ochrana před sluníčkem - Netřeba nic dodávat. Velmi důležitý bod, který zmiňujeme v každém článku. Více se dozvíte ZDE
  • prostředí - Pokud je vzduch například suchý, může negativně ovlivnit stav naší pokožky. Použití zvlhčovače vzduchu nám může pomoci udržet optimální vlhkost v místnosti. 
  • omezení alkoholu a kofeinu - Konzumace alkoholu a kofeinu dehydratuje celé tělo, výjimkou není ani naše pleť. 

 

Produkty KESEM pro hydrataci a ošetření suché a dehydratované
pleti

Pleťový krém s kolagenem

pletovy krem s kolagenem

 

Noční krém s kolagenem

nocni krem s kolagenem

 

Denní krém s kaviárem a kyselinou hyaluronovou

denni krem s kaviarem a kyselinou hyaluronovou

 

Noční krém s kaviárem a kyselinou hyaluronovou

nocni krem s kaviarem a kyselinou hyaluronovou kosmetika kesem

 

Výživný krém s avokádem a aloe vera

vyzivny krem s avokadem a aloe vera

 

Pleťová peelingová maska TISHREI

pletova peelingova maska tishrei kedem

 

Pleťový krém pro suchou pleť TSUKIM

pletovy krem tsukim kosmetika kedem