DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Jak chránit pokožku před sluncem a jak o ni pečovat po opalování

Slunce dokáže dát pokožce pořádně zabrat, ale dny strávené na sluníčku k létu prostě patří. Naše pokožka je opravdu namáhána a vyžaduje důkladnou péči, jak při opalování, tak i po


Jak správně chránit pokožku před sluncem

Abychom předešli poškození kůže a pokožku opravdu ochránili, je potřeba i správný výběr opalovacího krému. Na poškození kůže se v největší míře podílí UVA a UVB záření.

UVB záření proniká pouze do vnějších vrstev kůže a způsobuje spálení pokožky. UVA záření naopak dokáže proniknout hlouběji, působí v místech, kde se vytváří kolagen a elastin. Tím je toto záření zodpovědné za předčasné stárnutí pokožky.

Stupeň ochrany před UVB zářením poznáme jednoduše, na obalu podle čísla vedle SPF. Čím vyšší je toto číslo, tím vyšší je i ochrana a tím déle můžeme na sluníčku zůstat. Správný opalovací krém by měl chránit zároveň i před UVA, ale ne každý tuto ochranu poskytuje. Jestliže krém ochranu nabízí, je to také uvedeno na obalu podle označení UVA v kroužku.

 

Nejčastější typy SPF: 

SPF 50 - blokuje 98% UVB záření 

SPF 30 - blokuje 97% UVB záření

SPF 20 - blokuje 95%

SPF 15 - blokuje 93%

SPF 10 - blokuje 90%

Ochranný filtr během svého působení na pokožce slábne, a proto je potřeba opakovaně opalovací krém aplikovat podle doby, kterou na sluníčku strávíme. Pokud trávíme čas na přímém slunci, ideální je krém aplikovat každé dvě hodiny. Pokud se hodně potíme nebo se hodně koupeme, opakované nanášení krému je nutné ještě častěji.

 

Další způsoby, jak co nejlépe chránit pokožku:

  • Kolem poledne (11h - 15h) se slunci nejlépe úplně vyhněte, sluneční záření je v tuto dobu nejintenzivnější.
  • Nevystavujte se slunci zbytečně dlouho. Když to bude možné, zakryjte se oblečením. 
  • Pořízení kvalitních slunečních brýlí je nutnost, ne každé brýle obsahují UV filtr a můžeme si tak snadno nekvalitními brýlemi poškodit zrak.
  • Dodržujte pravidelný pitný režim, ideálně pijte čistou vodu.
  • Pomocí velkého klobouku ochráníme nejen obličej, ale i vlasy a pokožku hlavy. Ochráníme se tak více i před rizikem úpalu nebo úžehu

ochrana pred sluncem

Péče o pokožku po vystavení slunci

Že je nutné použití opalovacího krému, ví snad každý, ale péči po opalování spoustu z nás zanedbává. Přitom je stejně důležitá jako ochrana při samotném opalování.

Většina opalovacích krémů obsahuje oxid zinečnatý, který na pokožce tvoří ochranný film. Po opalování je nutné tento film smýt, abychom mohli přejít k dalším krokům péče. Pokud jsme to se sluněním nepřeháněli, můžeme použít nějaký jemný a ideálně i hydratační sprchový gel. Pokud cítíme, že je naše pokožka podrážděná, vyhnutí se mycím produktům je nejlepší, k umytí postačí jen vlažná/studená čistá voda

Pobyt na sluníčku pokožku vysušuje, proto je důležité potřebnou vláhu pokožce vrátit zpět a pečlivě ji hydratovat a vyživit. Hydratace pokožky nám pomůže také obnovit její pružnost. Ideální jsou produkty se složkami jako je kyselina hyaluronová, bambucké máslo, oleje a másla s vysokým obsahem vitamínu E apod. Ideální jsou také výtažky z aloe vera. Aloe vera pokožku zklidní, vyživí, hydratuje a díky antioxidantům působí proti volným radikálům, které urychlují stárnutí pleti. Aloe vera se používá i na spáleniny, bodnutí hmyzem a celkové podráždění pokožky. Pokud cítíme, že naše pokožka potřebuje více zchladit, aloe vera gel můžeme dát před použitím do lednice.

Produkty pro péči po opalování

Rakytníkové mýdlo 

rakytnikove mydlo kosmetika z mrtveho more

 

Minerální sprchový gel z Mrtvého moře

mineralni sprchovy gel z mrtveho more kesem

 

Bahenní sprchový gel 

bahenni sprchovy gel kesem

 

Luxusní tělové máslo mošus, růže, jasmín, levandule 

telova masla kosmetika kesem