DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Jeruzalémský syndrom

Když jsem před nedávnem navštívila Mrtvé moře v Izraeli, vyprávěla mi Péťa, při nákupu kosmetiky, o Jeruzalémském syndromu. Toto ,,pobláznění" mě zaujalo natolik, že jsem se rozhodla o něm napsat článek.

Jedná se o duševní onemocnění, které souvisí s návštěvou města Jeruzaléma. Jeruzalémští průvodci tento syndrom bezpečně poznají. Turisté se najednou začnou chovat podivně, snaží se oddělit od skupinky, jsou úzkostliví, dezorientovaní, jakoby omámení a jejich péče o vlastní čistotu a vzhled je až posedlost. Zajímavostí je, že se neprojevuje pouze u jednoho náboženství, ale může postihnout kohokoliv.  Tento syndrom poprvé popsal izraelský lékař Heinz Herman.

Kosmetika z Mrtvého moře HB Jeruzalém

Když to na člověka přijde, může si začít myslet, že je Spasitelem. Těhotné ženy si mohou myslet, že jsou v jiném stavu právě s Ježíšem. Velice často se stává, že turisté vyrážejí do centra v hotelovém prostěradlu a stávají se poutníky z Kristových dob. V tomto stavu se vydávají na nebezpečnou cestu do pouště. V nejvyšším stádiu syndromu, už na sebe lidé poutají větší pozornost okolí. Začínají hlasitě zpívat, přeříkávat žalmy či verše z bible, pochodují na svatá místa a sami zde kážou. Většinou se jejich projev týká nápravy hříchů a problémů dnešního světa.

Kosmetika z Mrtvého moře HB zájezd do Jeruzaléma

Ti, kteří to v tomto syndromu ,,dotáhli“ nejdále, se vtělují do různých postav. V tomto případě se už, ale jedná o skutečnou duševní poruchu, kterou v sobě měli už před příjezdem do posvátného města. Můžeme tedy potkat mnoho Janů Křtitelů a Ježíšů, kteří se procházejí historickými ulicemi.

Kosmetika z Mrtvého moře HB Jeruzalémská jídlo

Policisté, úředníci a turističtí průvodci jsou na tyto projevy připravení a pokud potkají někoho, kdo ztratil sám nad sebou kontrolu, mají povinnost odvézt ztraceného na místní kliniku. Ročně se na tuto kliniku dostane cca 50 turistů. Většinou se jedná o chvilkový syndrom, kde stačí chvilková hospitalizace, nebo tyto bludy po odjezdu z města vyšumí.

Kosmetika z Mrtvého moře HB památky Jeruzalém

Takže upozornění pro všechny,kteří se do svatého města chystají, dávejte si pozor na jeruzalémskou atmosféru. Hotelové prostěradlo nechejte raději na pokoji :).