DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

SVÁTEK SVĚTEL

Chanuka neboli svátek světel je židovský svátek. Tento svátek se v Izraeli slaví v období našich Vánoc. I když se chanuka slaví ve vánoční čas, tak s našimi Vánocemi to nemá vůbec nic společného. Izraelci ho totiž nepovažují za vánoční svátek, má zcela jiné poslání.

76ded7dd0fa6f5bb7b4398fe0176215d

Židé si během Chanuky připomínají znovuzasvěcení Druhého chrámu. Svátek trvá 8 dní a po celou dobu je zakázáno se postit, protože se oslavuje vítězství Makabejských nad helenisty.

 

Hlavním symbolem chanuky je zapalování osmi svíček na tradičním svícnu. Na svícnu je tradičně ještě devátá svíce šamaš‎‎, která se zapaluje každý večer, ale je umístěna na zvláštním místě. Svíčky se zapalují až po západu slunce, nejpozději hodinu po setmění. Po zapálení svíček se zpívá píseň Ma’oz cur. K tomuto tradičnímu zvyku se přidalo i pár nových a to třeba obdarování dětí každý chanukový den.

471be6c5c6a3658805f6310d169764af

Během Chanuky není zakázáno jíst. Jsou připravována typicky židovská jídla na oleji. Typickým jídlem jsou bramborové placky nebo bramboráky a koblihy s různými náplněmi.


Už jste si poslechli náš podcast? Ne? Tak ZDE je odkaz :)