DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

JACÍ JSOU IZRAELCI? CO SE TI NA NICH NEJVÍCE LÍBÍ? 1.část

Pojem Izraelci je velice široký. Izraelci můžou být Židé z celého světa (opravdu ze všech kontinentů), můžou to být křesťanští a muslimští Arabové, můžou to být Drúzové, Beduíni a další minority, které v Izraeli žijí. Proto je tento dotaz trochu zavádějící.

Nejvíce znám židovskou část izraelského obyvatelstva, proto budu mluvit pouze o nich. A navíc jen o určité části lidí, se kterými jsem se mohla seznámit. Nemám ráda škatulkování a házení všech do jednoho pytle. Vadí mi, když mi někdo řekne: Jo, Izraelci jsou takoví a makoví! To je nesmysl, v každé společnosti jsou různí lidé.

Kosmetika z Mrtveho more povaha Izraelcu

Určitá obecná specifika, se kterými jsem se setkala a která mě v Izraeli zaujala zde uvedu. Ale berte to opravdu velmi obecně a z mého subjektivního pohledu.

Na Izraelcích se mi líbí jejich bezprostřednost, otevřenost, pohostinnost, štědrost, neskrývaná radost, odvaha, sebevědomí, familiárnost, schopnost využít život na maximum, neodbytnost, víra v dobro v člověku a neustálá snaha o to, aby byly věci lepší. Pokusím se ke každé vlastnosti napsat krátké vysvětlení.


Bezprostřednost

Izraelci jsou velmi bezprostřední, někdy to hraničí až s drzostí. Ale oni to tak neberou. Přijde k vám třeba kamarád na návštěvu, bez zeptání si otevře ledničku, zkontroluje co v ní máte a vezme si na co má chuť. Pro nás Čechy naprosto nemyslitelná věc a hlavně drzost, že? Když jsem jednou řekla manželovi, co si to ten jeho kamarád dovolil, že nám zkontroloval ledničku a vzal si jídlo, tak mi manžel řekl, ať se uklidním. Že to je v Izraeli úplně normální a že o jídlo se vždycky se všemi musíme dělit!

Otevřenost

Vždycky jsem si myslela, že jsou lidé v Izraeli určitě velmi uzavření, protože nikdy neví, kdo jim třeba bude chtít ublížit, na každém rohu na ně může číhat terorista. Když jsem poprvé přijela s kamarády do Izraele, od prvního dne jsme dostávali od lidí, se kterými jsme si začali povídat na ulici, pozvání k nim domů! Většinou na šabatovou večeři. Dokážete si představit, že byste si u nás pozvali někoho úplně cizího domů? A ještě k tomu na rodinnou večeři? U nás je něco takového nemyslitelné, že? V Izraeli to je naprosto přirozené. Dodnes jsem s většinou těchto lidí v kontaktu. Stali se z nás dlouholetí přátelé.

Pohostinnost

Izraelci jsou neskutečně pohostinní. Když k někomu přijdete na návštěvu, tak vždycky dají na stůl velké množství různého jídla. V hebrejštině je na to krásný výraz – „liftoach šulchan“ – otevřít stůl. A neplatí to jen u starších lidí a rodin, ale také mezi mladými lidmi. Jejich pohostinnost je úžasná. Když bych měla spočítat počet různých talířků a mističek na stole s různobarevnou zeleninou a jídlem, tak bych se asi pokaždé dostala minimálně k číslu deset. A to by bylo opravdu minimum.


Tak vidím, že jsem se u tohoto tématu opravdu rozepsala. O dalších vlastnostech, které jsem uvedla se rozepíšu v dalším článku:).