DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Nadměrná pigmentace: efektivní způsoby péče o tmavé skvrny, melasmy a hyperpigmentaci

V létě se na naší pokožce často objevují pihy a další pigmentové skvrny. Tyto skvrny mohou být způsobeny několika faktory, včetně vystavení slunečnímu záření, věku, genetiky a hormonálních změn. Pigmentové skvrny se objevují na kůži a jsou způsobeny zvýšenou tvorbou melaninu, což je pigment, který dává kůži její barvu. Melanin slouží k ochraně kůže před škodlivými účinky slunečního záření.


Co je nadměrná pigmentace a její typy

Nadměrná pigmentace je stav, kdy se v kůži vytváří nadměrné množství pigmentu melaninu. Vše se odvíjí od barvy vaší pokožky, očí a vlasů. Melanin je pigment, který dává kůži její barvu a chrání ji před škodlivými účinky slunečního záření.

Nadměrná pigmentace může být způsobena řadou faktorů, včetně:

  • Vystavení slunečnímu záření: Sluneční záření je hlavním faktorem, který způsobuje vznik pigmentových skvrn. UV záření ze slunce stimuluje produkci melaninu.
  • Věk: Pigmentové skvrny jsou častější u lidí s vyšším věkem. Je to proto, že s přibývajícím věkem kůže ztrácí svou schopnost chránit se před slunečním zářením.
  • Genetika: Pigmentové skvrny mohou být dědičné. Pokud má někdo v rodině pigmentové skvrny, je větší pravděpodobnost, že se objeví i u něj.
  • Hormonální změny: Hormonální změny, jako je těhotenství nebo menopauza, mohou také zvýšit riziko vzniku pigmentových skvrn.

    pigmentace

 

Nadměrná pigmentace se může projevovat v různých formách, včetně:

  • Melasma: hnědé skvrny na obličeji, které se často objevují během těhotenství
  • Chloasma: hnědé skvrny na obličeji, které se často objevují u žen po menopauze
  • Lentiginy: hnědé skvrny, které se často objevují na ruce, noze a obličeji
  • Freckle: hnědé skvrny, které se často objevují na obličeji a pažích
  • Post-zánětlivá hyperpigmentace: tmavé skvrny, které se mohou objevit po zánětu kůže, jako je akné nebo vyrážka

 

Jak se postarat o pleť s nadměrnou pigmentací

Nadměrná pigmentace může být kosmetickým problémem, ale může také naznačovat závažnější zdravotní stav. Pokud máte obavy z nadměrné pigmentace pleti, poraďte se se svým lékařem nebo dermatologem.

Zde je několik tipů, jak pomoci předcházet nadměrné pigmentaci:

  • Udržujte kůži chráněnou před slunečním zářením. Používejte opalovací krém s širokým spektrem SPF 30 nebo vyšším a noste sluneční brýle, klobouk a světlý oděv, když jdete ven.
  • Vyhýbejte se používání samoopalovacích krémů, které mohou obsahovat látky, které mohou způsobit nadměrnou pigmentaci.
  • Pokud máte nějaké kožní onemocnění, které může vést k nadměrné pigmentaci, poraďte se se svým lékařem o tom, jak jej léčit.

 

Produkty vhodné pro péči o pleť s nadměrnou pigmentací

Většinou řešíme, jak s hyperpigmentací zatočit, ale nejúčinnější je vždy prevence! Přírodní krém s minerálními UV filtry je pro slunečné dny nutnost. Obzvlášť, pokud na pigmentovky trpíte, nebo máte flíčky po akné.⁠ 

Zde je několik konkrétních tipů, jak se starat o pleť s pigmentovými skvrnami s našimi produkty KESEM:

SPF ochrana v krémech: Používejte opalovací krém s širokým spektrem SPF, noste sluneční brýle a klobouk a vyhněte se pobytu na slunci v poledne, kdy je sluneční záření nejsilnější.

V naší nabídce máme hned několik krémů obsahujících SPF. Všechny tyto krémy obsahují SPF 20, což znamená, že odráží až 95 % paprsků ultrafialového záření. Mezi tyto krémy patří například Zpevňující krém proti vráskám, který se rychle vstřebává do pleti a nechává ji jemnou a hydratovanou. Další z krémů je Krém s kolagenem, který podporuje přirozenou tvorbu kolagenu a nechává pleť pružnou a pevnou.

zpevnujici proti vraskam
Hydratace a čištění pleti: Hydratovaná pokožka je méně náchylná k vzniku pigmentových skvrn. Používejte hydratační krém, který je vhodný pro váš typ pleti.

Pleťové sérum MESHI obnovuje pokožkupodporuje regeneraci buněk. Intenzivně vyživujehydratuje a pomáhá obnovit kožní ochrannou bariéru proti dehydrataci. Snižuje oxidační stressjednocuje tón pleti a zpomaluje stárnutí. Díky spoustě účinkům se dokáže přizpůsobit každému typu pleti.

MESHI

Pleťová peelingová maska TISHREI hloukově čistí pleť a obnovuje ji. Má omlazující účinky a podporuje produkci kolagenu. Díky peelingovým částečkám odstraňuje odumřelé buňky a mastnotu z pleti. Pleť je po použití jemná a hydratovaná.

pletova peelingova maska tishrei kedem

Izraelský zázrak je luxusní krém, který obsahuje účinnou složku retinol, který je nejen skvělým bojovníkem proti stárnutí pokožky, ale také v boji s akné. Další účinnou složkou je skvalenový olej, který dodá Vaší pleti hydrataci a napomáhá snížit začervenání pokožky. Rakytníkový olej pleť zklidní a vitamin C zabraňuje tvorbě pigmentových skvrn. 

izraelsky zazrak

Exfoliace pleti: Exfoliace pomáhá odstranit odumřelé buňky kůže, které mohou způsobit, že pigmentové skvrny budou vypadat tmavěji. Vyberte si exfoliační přípravek, který je vhodný pro váš typ pleti.

Exfoliační gel s 24K zlatem odstraňuje odumřelé buňky a hloubkově čistí pleťOdstraňuje přebytečný maz a všechny další nečistoty. Tím se pleť viditelně rozjasní a zjemní strukturu pleti. Zlato zvyšuje účinnost jednotlivých složek na pokožku, proto je vnímáno jako účinnou složkou v péči o vrásky. 

 exfoliacni gel kosmetika kesem


Existuje několik způsobů, jak předcházet nadměrné pigmentaci. Jedním z nejdůležitějších kroků je omezení pobytu na slunci. Když budete venku, noste sluneční brýle, klobouk a světlý oděv, který zakrývá co nejvíce pokožky. A nezapomeňte na opalovací krém s širokým spektrem SPF 30 nebo vyšším.

Pokud se přece jen budete opalovat, vyberte si klidné místo ve stínu. Vyhýbejte se také horkému prostředí, jako je například sauna nebo hot jóga. Tyto aktivity mohou zvýšit tvorbu melaninu.

Pokud pravidelně cvičíte, zařaďte do své pečující rutiny také chladivou masku na obličej. Pleť rozhicovanou cvičením byste měli pravidelně chladit, ideální je například gelová nebo jiná zklidňující maska.