DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Judská poušť: místo izraelských zázraků

V dnešním článku se vydáme do jižního Izraele, abychom si prohlédli Judskou poušť. Tato rozlehlá poušť se rozkládá na ploše přibližně 1 500 kilometrů čtverečních a je domovem mnoha zajímavých míst, která stojí za návštěvu.


JUDSKÁ POUŠŤ

Jedná se o polosuché území na východě Izraele, které se nachází mezi Judskými horami a Mrtvým mořem. Rozkládá se na ploše přibližně 1 500 kilometrů čtverečních a je domovem mnoha přírodních a historických zajímavostí. Křesťané si toto místo spojují s Ježíšovými zázraky. Největším městem v oblasti je Jericho, které je považováno za nejdéle nepřetržitě osídlené místo na světě. Lidé ho obývají už téměř deset tisíc let.

Judská poušť_1

Poušť má suché podnebí s průměrnými ročními srážkami 250 mm. Většinu roku je zde sucho a horko, s teplotami dosahujícími až 40 °C. Přestože je to poušť, není zcela bez vody. Nachází se zde několik řek nazývaných vádí, které vytvářejí rozmanité kaňony. V zimě může dojít k dešťům, které způsobují povodně v místních řekách a potocích.

Judská poušť je významným místem ve Starém i Novém zákoně. Byla místem čtyřicetiletého putování izraelského národa z Egypta do Zaslíbené země, zkouškou vytrvalosti a důvěry v Boží pomoc.

Mladý král David se v poušti ukryl před Saulem, který ho chtěl zabít. Vyčerpaný prorok Eliáš tu hledal útočiště pro zotavení.

Ježíš vykonal v Jerichu a Judské poušti hned několik zázraků, například navrátil zrak slepci nebo strávil sám, bez jídla čtyřicet dní a nocí na Hoře Pokušení, kde se ho ďábel pokoušel svést na scestí. Ježíšovu vytrvalost dodnes na svazích hory připomíná klášter Sarandarion.

Hora Pokušení_1

Poušť je domovem mnoha rostlin a živočichů, kteří se přizpůsobili suchému klimatu. Mezi typické rostliny patří kaktusy, sukulenty a keře. Žijí zde také štíři, hadi, hlodavci a plazi.

Judská poušť je významnou archeologickou lokalitou. V této oblasti se nacházejí pozůstatky mnoha starověkých měst a sídel, včetně Jericha, které je považováno za nejstarší město na světě.

Jericho

Mezi nejnavštěvovanější místa v Judské poušti jsou:

  • Masada – starověká pevnost, která byla postavena na útesu nad Mrtvým mořem.
  • Jericho – nejstarší město na světě, které se nachází v údolí Jordánu.
  • Ejn Gedi – národní park s unikátními rostlinami a živočichy.
  • Mrtvé moře – nejníže položené místo na světě.

 

PEVNOST MASADA

Byla postavena králem Herodem, je významnou památkou Judské pouště. Nachází se na hoře s plochým vrcholem a má unikátní systém zásobáren vody. Díky tomu, že cisterny zachycují dešťovou vodu, je možné v pevnosti provozovat lázně. Z pevnosti je nádherný výhled na Mrtvé moře a Judskou poušť.

 

Kosmetika KESEM z Mrtveho more pevnost Masada

Judská poušť je oblíbenou turistickou destinací. Nabízí návštěvníkům možnost obdivovat krásy přírody, prozkoumat historická místa a zažít poušť na vlastní kůži.


Z této oblasti pochází 100% přírodní řada izraelské bio kosmetiky HERBS OF KEDEM. Vyrábí se z léčivých rostlin Judské pouště a minerálů Mrtvého moře, které nemají na světě obdoby. Společnost byla založena v roce 1996 Amirem Kitronem, doktorem chemických a biologických věd, mužem, který ví o bylinkách všechno. Bylinky pro produkty Kedem jsou vysazeny v jedinečném klimatu a v ekologicky čistém prostředí mezi Mrtvým mořem a kopci Hebronu.

Herbs of KEDEM_1