DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Mrtvé moře: unikátní přírodní zázrak

Mrtvé moře má dlouhou historii. Bylo osídleno již v prehistorickém období a bylo důležitým místem pro různé kultury, včetně biblické. V současnosti je Mrtvé moře oblíbeným turistickým cílem. Lidé sem jezdí kvůli jeho léčebným účinkům.


Mrtvé moře

Jedná se o bezodtoké slané jezero, které se nachází na hranici mezi Izraelem, Jordánskem a Západním břehem Jordánu. Nachází se 430 metrů pod hladinou moře, což z něj činí nejníže položené místo na Zemi a nejníže položené slané jezero na světě. Dosahuje maximální hloubky 304 metrů, což z něj činí nejhlubší hypersalinitní jezero na světě. Jeho salinita dosahuje 34,2 % (2011), což z něj činí nejslanější jezero na světě. Je 9,6krát slanější než oceán a má hustotu 1,24 kg/l, takže plavání v něm se podobá vznášení. Tato slanost vytváří drsné prostředí, ve kterém se rostlinám a živočichům nedaří. Proto se mu také říká Mrtvé moře. Je 50 km dlouhé (severní část) a maximálně 15 km široké.

mrtve more prirodni zazrak

Mrtvé moře je známé svými léčivými účinky již tisíce let. Bylo jedním z prvních světových lázní a dodavatelem nejrůznějších produktů, od asfaltu pro egyptskou mumifikaci až po potaš na hnojiva. Dnes turisté navštěvují moře na jeho izraelské, jordánské a palestinské straně. Avšak rozvoj palestinského turistického průmyslu na Západním břehu Jordánu se potýká s řadou komplikací.

Mrtvé moře je považováno za nejstarší léčebné lázně světa. I dnes je Mrtvé moře vyhledávaným cílem turistů z celého světa. Na obou stranách pobřeží najdete řadu hotelových rezortů a pláží, které nabízejí zázemí v podobě sprch, šaten, restaurací a barů, bazénů a dalších služeb. Vstup na tyto pláže se obvykle platí, ale může být součástí ceny ubytování. Je možné koupat se i na divoko, ale je třeba si uvědomit, že sprcha po vykoupání se v Mrtvém moři je prakticky nezbytnost. Na jordánské i izraelské straně jsou k dispozici sladké termální prameny a říčky se sladkou vodou, ale jejich dostupnost závisí na období.

mrtve more sul

Pravidla koupání v Mrtvém moři

Aby se z vykoupání v Mrtvém moři nestalo utrpení, je potřeba dodržet pár základních pravidel:

1. Koupejte se maximálně 20 minut v kuse.
2. Po koupání se osprchujte sladkou vodou, ale nepoužívejte mýdlo, aby léčivé minerály mohly působit.
3. Pokud se vám dostane voda do očí, nepanikařte a hlavně si do nich nesahejte. Oči si důkladně vypláchněte sladkou vodou.
4. Pokud se napijete, bude to nepříjemné, ale není to nebezpečné. Vypijte dostatečné množství obyčejné vody.
5. Pokud máte na těle nějaké oděrky nebo jiná poranění, může to hodně pálit. Pokud jsou jenom povrchová, ničemu to nevadí. S většími poraněními kůže ale raději koupání v Mrtvém moři vynechte.
6. Pokud jste spáleni od sluníčka, raději koupání vynechte nebo zkraťte jen na minimum.

Léčba u Mrtvého moře

Voda z Mrtvého moře má blahodárné léčivé účinky na různé typy kožních onemocnění. Je také prospěšná pro kloubní obtíže. Díky svému unikátnímu mikroklimatu prospívá lidskému zdraví. V ovzduší u Mrtvého moře je o 5 % více kyslíku než je běžné, což ocení zejména astmatici a alergici.

Zdravé je také bahno z Mrtvého moře. Na sebe si ho můžete nanést, nechat zaschnout a pak opláchnout. Je však důležité si uvědomit, že koupání v Mrtvém moři musí být dlouhodobé, aby mělo viditelný zdravotní efekt.

mrtve more vysoka salinita

Léčebný pobyt u Mrtvého moře by měl trvat alespoň 2–3 týdny. Zdejších hotely nabízejí různé léčebné programy a kúry s účastí dermatologů a dalších lékařů. Při běžné poznávací cestě k Mrtvému moři se můžete zastavit a vykoupat, nebo se tu ubytovat na jeden až několik dní a dopřát si trochu relaxace. V oblasti se můžete ubytovat v hotelech i v soukromí. Sůl z Mrtvého moře široké spektrum účinků na lidský organismus, léčebné i relaxační. Hrají velkou roli při léčbě kožních onemocnění.


Mrtvé moře je jedinečné místo, které stojí za návštěvu. Pokud máte možnost, určitě se sem vydejte a poznejte jeho léčebné účinky a krásu.