DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

CHCI ZAČÍT PODNIKAT, NA CO MÁM MYSLET A CO VŠECHNO MÁM PŘEDEM ZVÁŽIT?

To je dost těžká otázka. Pokud přemýšlíš o tom, že bys chtěl/chtěla změnit svůj život tak, že opustíš práci a začneš pracovat sám/sama na sebe anebo pokud tě napadl dobrý nápad, myslíš, že s ním zaplníš díru na trhu a vyděláš na tom balík, je dobré předem zvážit několik věcí.


Když jsem nad nimi přemýšlela, shrnu je do několika bodů:

1. Pokud chcete začít podnikat, neodcházejte hned z práce. Začátky podnikání jsou velmi krušné, hlavně z finančního hlediska. Mnoho podnikatelů zkrachuje, protože po určité době zjistí, že nemají z čeho žít a navíc se zadlužili. Proto doporučuji začít pomalu, ale jistě. Příjmy ze zaměstnání vám pokryjí základní potřeby a vy se tak můžete bez stresu z peněz v klidu zabývat rozjezdem podnikání. Ano, bude to náročné a bude toho najednou hodně, ale ta jistota je k nezaplacení a aspoň budete mít čistou hlavu, která se může opravdu ponořit do rozjezdu vašeho podnikání a nebude pořád muset řešit to, že nemáte na nájem a na jídlo.


2. Umění je vědět, kdy odejít a skočit do vody. V momentě, kdy zjistíte, že už toho je hrozně moc a vy nestíháte ani práci ani podnikání, je potřeba ozbrojit se statečností a odejít ze zaměstnání. Ano, bude to těžké rozhodnutí, ale v momentě, kdy dáte svému podnikání 100% své pozornosti, uvidíte, jak váš business začne najednou růst.

3. Ne každou díru na trhu je potřeba zalepovat. Ano, je to tak. I když se vám bude zdát váš nápad naprosto úžasný, převratný a hlavně velmi výdělečný, je potřeba postavit se nohama na zem, přemýšlet a radit se. Je to těžké, protože pojedete na vlně obrovské euforie a jakákoli negace vašeho nápadu, pro vás bude velmi bolestná. Ale opravdu to vezměte zodpovědně a hledejte, pátrejte, udělejte si svůj průzkum trhu, poraďte se třeba s lidmi, kteří podnikají, co si o tom myslí. Samozřejmě to neznamená, že se necháte odradit. To jen znamená, že nezačnete něco, o čem si myslíte, jak to je výdělečné a najednou zjistíte, že jste v dluzích a váš vysněný projekt je pěkná blbost, která je navíc prodělečná.

4. Pokud podnikat chcete a nevíte v čem, doporučuji úžasný kurz Podnikání z pláže. Je to opravdu skvělý kurz, který vás nakopne a díky němu můžete změnit svůj život a začít se živit tím, co vás baví a co máte rádi. Sama jsem jím před dvěma lety prošla a jsem z něho nadšená. Moc mi pomohl i v mém podnikání a to už mám velký kus cesty a zkušeností za sebou.

A hlavně dělejte to, co máte rádi! Netrapte se! Že to nejde? Jde to! Jen to chce odvahu, trpělivost, vytrvalost a flexibilitu. Držím vám palce :).


Žádné začátky nejsou jednoduché, ani moje podnikání nebylo v začátcích růžové. O svých začátcích jsem se rozepsala v tomto článku :).