DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Péče o citlivou a reaktivní pleť: Tipy a triky pro zdravý vzhled

Citlivá pleť je náchylná k podráždění a reakcím na různé vnější faktory. Tato pokožka je obvykle tenčí, jemnější a není tak chráněná před vnějším prostředím. Může se projevovat přecitlivělostí na kosmetické produkty, změny teplot, sluneční záření nebo jiné podráždění. 

Reaktivní pleť je podobná a často se zaměňuje právě s citlivou pletí. Reaktivní pokožka je v podstatě stav citlivé pleti, která reaguje na různé vlivy prostředí, stres, nebo dokonce na změny v životním stylu. Reaktivní pokožka může mít podobné příznaky jako citlivá. Mezi příznaky patří zarudnutí, svědění, suchost a pálení. Někdy se mohou objevit i vyrážky nebo akné. Jak bojovat s akné najdete v našem článku 7 tipů, jak dosáhnout bezchybné pokožky bez akné nebo Léčba akné s pomocí minerálů z Mrtvého moře

Existuje mnoho faktorů, které mohou přispívat ke vzniku citlivé a reaktivní pleti. Mezi nejčastější faktory se řadí genetika, porucha kožní bariéry, prostředí, špatná péče, stres nebo hormonální změny

citliva plet

Jak pečovat o citlivou a reaktivní pleť

Nutné je dodržovat správné čištění pleti. Vybírejte si šetrný a hypoalergenní čistící produkt, který neobsahuje agresivní chemikálie, alkohol a parfumaci. Při samotném čištění je důležitá i šetrná technika. Pleť čistěte jemnými krouživými pohyby prsty nebo měkkou a jemnou čistící houbičkou.

Teplota vody je důležitá. Horká voda pokožku vysušuje, proto používejte vlažnou. Vyhněte se také příliš častému čištění, které může vyvolat podráždění. Nejlepší je čistit pokožku dvakrát denně, ráno a večer. 

Po čištění je nejdůležitější hydratace. Hydratujte pomocí jemného krému nebo pleťového séra. Hydratační produkty pro citlivou pleť by měly být lehké, nemastné a hypoalergenní. Ideálním řešením může být tento Denní krém s kaviárem a kyselinou hyaluronovou, který má zároveň SPF ochranu před sluníčkem

Dalšími vhodnými produkty je pleťové tonikum nebo pleťová voda, která pokožku hydratuje, udržuje rovnováhu pH v pleti, zklidňuje a má antibakteriální účinky. Pleťové tonikum se používá před hydratačním krémem a pleťovou vodu můžete použít i kdykoliv během dne, díky jejímu praktickému balení.

pece o citlivou plet

Produkty vhodné pro citlivou a reaktivní pleť

Při výběru produktů pro citlivou a reaktivní pleť je nutné vybírat šetrné výrobky, které minimalizují podráždění a poskytují vyživující péči. Jak již bylo zmíněno, je důležité se zaměřit na složení produktů a vybírat takové, které neobsahují zbytečně dráždivé látky, jako jsou například silikony, parabeny, parfumace, alkohol. Tyto složky vysušují, vyvolávají podráždění a alergické reakce, nebo mohou ucpávat póry a tím zhoršovat stav pleti. 

Nejlepšími produkty jsou takové, které obsahují přírodní hydratační, vyživující a zklidňující složky. Mezi takové složky řadíme například aloe vera, kyselinu hyaluronovou, glycerin, heřmánek, měsíček, zelený čaj nebo přírodní oleje (jojobový, avokádový, olivový, rakytníkový, šípkový).

prirodni oleje v kosmetice

Tipy a triky pro péči o citlivou a reaktivní pleť

  • Používejte jemné kosmetické produkty
  • Používejte SPF ochranu
  • Pleť pravidelně hydratujte
  • Vždy nové produkty testujte - před použitím nového produktu na obličej, vyzkoušejte malé množství mimo obličej.
  • Používejte vhodnou dekorativní kosmetiku - Důležité je se zaměřit nejen na pečující kosmetiku, ale i dekorativní. Vybírejte make-upy hypoalergenní nebo s označením "pro citlivou pleť" a při jeho aplikaci používejte měkké štetce a houbičky, které je nutné také pravidelně čistit. Každý večer make-up pečlivě a důkladně odličujte.

 

Produkty Kesem pro citlivou pokožku

Denní pleťový krém MORNING DEW - ZDE

denni pletovy krem kosmetika kedem

Pleťové sérum MESHI - ZDE

pletove serum meshi herbs of kedem

Čistící pleťový gel MAYANNE - ZDE

prirodni cistici gel herbs of kedem

Denní pleťová voda BOKER - ZDE

pletova voda kedem

Liftingové a zpevňující hedvábné sérum - ZDE

liftingove serum kosmetika z mrtveho more

Denní krém s kaviárem a kyselinou hyaluronovou - ZDE

denni krem s kaviarem a kyselinou hyaluronovou

Noční krém s kaviárem a kyselinou hyaluronovou - ZDE

nocni krem s kaviarem a kyselinou hyaluronovou kosmetika kesem