DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

BEDUÍNI

Beduíni jsou příslušníci kmenů, které kočovaly z místa na místo a dodnes jsou to obyvatelé pouště v Izraeli (i jinde ve světě). Beduíni bydlí v poušti, kterou perfektně znají. Vědí, kde najít vodu a umí se o sebe postarat.
 
Beduíni si stavějí osady, ve kterých žijí i ve stanech utkaných z velbloudí srsti. Jídlo si vaří nad ohněm z toho, co si sami vypěstovali nebo ulovili. Hodně používají koření a pijí silný a velmi sladký čaj. Jejich chlebové placky se připravují přímo nad ohněm a patří mezi vůbec nejstarší lidmi připravované pokrmy na světě.
 
Dnes většina beduínů žije pouze polokočovným životem, stavějí si své betonové domky ve vesnicích na okraji pouště, a pokud je v jejich vesnici elektrická energie, klidně si pořídí i mobilní telefon. Poznáte je snadno. Pořád na sobě nosí tradiční hábity a pokrývky hlavy.
My jsme je při naší cestě do Izraele viděli v poušti několikrát. Dokonce se nám povedlo je i natočit. Některé jejich osady jsou opravdu velké a není nic neobvyklého, že v ní parkují i auta. I Beduíni se dnešní době přizpůsobují :)
 

Už jste četli náš poslední článek o účincích koupelové soli na tělo? Přečíst si ho můžete ZDE