DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

ZAJÍMÁ MĚ IZRAEL, MŮŽEŠ MI DOPORUČIT NĚJAKOU KNIHU, VE KTERÉ SE O TÉTO ZEMI DOZVÍM VÍCE?

Pro mě je na Izraeli nejinspirativnější jeho historie. Stát Izrael byl založen teprve v roce 1948. A dnes je to jedna z nejsilnějších ekonomik na celém světě! Vždycky, když jsem v Izraeli, divím se tomu, jak mohli pouze za 71 let postavit tolik budov, infrastrukturu, vybudovat nádherná města na poušti, z pouště vytvořit zelenou krajinu. Jak to všechno mohli stihnout?

Moderní hebrejština se jako jazyk začala vyvíjet a používat teprve na začátku 20.století! Do té doby se jednalo o mrtvý jazyk, kterým se nemluvilo. Biblickou hebrejštinou se pouze četlo a odříkávaly se v ní modlitby. Takže se tento jazyk zrodil postupem času z mrtvého jazyka nepoužitelného v každodenním životě, na moderní jazyk, který se stal oficiálním jazykem.

Kosmetika z Mertveho more HB izraelska kniha

Když jsem psala svoji bakalářskou práci o člověku, který se prostě rozhodl, že z biblické hebrejštiny vytvoří jazyk, který se bude v tehdejší Palestině používat, sedívala jsem v knihovně Hebrejské univerzity v Jeruzalémě a pořád přemýšlela nad tím, jak je možné, že za tak krátkou dobu vzniklo v tomto jazyce tolik knih a univerzitní knihovna jimi přetéká. Ten člověk se jmenoval Eliezer Ben Jehuda.

Nedávno jsem četla moc krásnou knihu od bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese. Velmi čtivou formou popisuje svůj příchod do Palestiny, založení státu Izrael a mnoho dalších milníků v historii této země. Vše v rámci vyprávění o svém životě.

Dojala mě pasáž, ve které píše, že jedinou zemí, která byla ochotna dodávat Izraeli zbraně, aby se nově vzniklý stát mohl ubránit neustálým útokům okolních arabských zemí, bylo Československo.

Dodnes nám jsou Izraelci za tuto pomoc vděčni. Když řeknete v Izraeli, že jste z Česka, setkáte se s velkým nadšením.


 O mých TOP 5 knihách, které mě inspirují jsem se rozepsala v tomto článku. Nechte se inspirovat :).