DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

TIBERIAS

Tiberias je nejníže položené město v Izraeli, které se nachází na břehu Galilejského jezera. „Tiberiadské město“, jak je občas nazýváno, nese jméno po římském císaři Tiberiovi a má velmi bohatou historii. Jedná se dokonce o jedno z nejposvátnějších míst judaismu. Dnes je velmi moderním, kulturním, duchovním a rekreačním centrem a najdete tu spoustu lázní, hotelů, kempů, restaurací, kaváren a trhů s výborným jídlem.

Význam

Tiberias založili osadníci v roce 20 před n.l., kteří se zde rozhodli usadit kvůli sedmnácti horkým pramenům. V době založení města zde údajně vládl římský císař Tiberius, proto město získalo tento název. Další verzí je, že název vznikl odvozením od hebrejského slova tabur, což v překladu znamená střed. Při stavbě města bylo zničeno spoustu židovských hrobů. Židé ho proto považovali za nečisté. Kvůli tomuto faktu nebylo téměř zmíněno ani v bibli. Později ovšem bylo město Tiberias rituálně očištěno. Po tom, co byl zničen jeruzalémský chrám, utekli do Tiberias velcí židovští učenci, čímž vzrostl duchovní a náboženský význam města.
 

Dnes

V dnešní době je město příjemnou kombinací duchovního a rekreačního centra - inspirace a relaxace. Hojně navštěvovanými poutními místy jsou hroby významných židovských učenců. V okolí města je také spousta křesťanských posvátných míst. Při návštěvě města si určitě vyhraďte čas na místní promenádu Yigala Allona, kterou projdete kolem zrestaurovaných budov až k pobřeží Galilejského jezera. Také si rozhodně musíte prohlédnout zbytky synagogy ze v parku Chamat Tverja, kde je zároveň možnost dopřát si uvolňující koupel v moderních lázních.