DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

SUCHÁ NEBO DEHYDRATOVANÁ PLEŤ ?

Hydratace pleti je jedním z nejdůležitějších základů zdravé pleti. Pokud svou pleť hydratuje nedostatečně, velmi rychle se to na ni projeví. Jak poznat, jestli naše pleť dehydratovaná nebo suchá? 


Suchá a dehydratovaná pleť vypadá na první pohled stejně, ovšem rozdíl tu je. Zatímco dehydrataci můžeme poměrně snadno odstranit a je to pouze dočasný stav, v němž jakýkoliv typ pokožky trpí po určitou dobu nedostatkem vláhy. Suchá pleť je typ pleti, který se trvale vyznačuje nízkou produkcí kožního mazu

sucha plet

O dehydratované pleti mluvíme tehdy, pokud je napnutá, zašedlá, bez jasu, hrubší na dotek, citlivá, občas se také olupují šupinky kůže. Vhodnou péčí můžeme tento stav změnit k lepšímu. Často stačí pít dostatek vody, nepoužívat produkty, které zbytečně vysušují a používat naopak vhodné hydratační krémy a séra. Více informací se dozvíte v našem minulém článku TYPY PLETI

Suchá pleť se rovněž vyznačuje citlivostí, je napjatá, podrážděná a často svědí. Mohou se také na ni objevit šupiny a praskliny. 

JAK TEDY POZNAT ROZDÍL?

Pokud máte běžně normální, mastný či smíšený typ pleti, a najednou se vám zdá napnutá a suchá, je vaše pleť pouze dehydratovaná a potřebuje vodu. Může se také stát, že pokud je pleť dehydratovaná, vytváří více mastnoty, aby nahradila chybějící vodu. To může způsobit zanícení, podráždění a vznik suchých míst.

Pokud máte suchou pleť, její stav se nemění ze dne na den


jaké produkty jsou pro suchou a dehydratovanou pleť vhodné?

Pro tento typ pleti jsou vhodné produkty, které obsahují kyselinu hyaluronovou. Díky ní bude pleť hydratovaná dlouhodobě a zároveň oddaluje proces stárnutí. Kyselina hyaluronová může být v pleťových krémech, ale i sérech a maskách. Pokud je pleť opravdu suchá a má vrásky, tak jsou vhodné i kolagenové krémy. My v Kosmetice doporučujeme denní kolagenový krém právě lidem, kteří mají opravdu suchou pleť a mají vrásky. U tohoto typu pleti se krém ihned vsákne. 

hydratace pleti

Pro dehydratovanou pleť jsou ideální noční pleťové krémy, které hydratují (kolagen, kyselina hyaluronová, krémy s olivovým olejem..). Ráno totiž pleti nevadí, když se probudí mastnější po nočním krému. 


Staráte se o své vlasy správně? Přečtěte si náš článek 7 věcí, které škodí vlasům a pečujte o ně ještě více :).