DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

SKALNÍ MĚSTO PETRA

I když toto místo není v Izraeli, tak se k němu snadno dostanete z Izraele. Petra je skalní město vytesané do pískovce, které můžete znát třeba z filmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava či Transformers. Toto místo patří k největším turistickým lákadlům Jordánska. Většina zná z Petry pouze hlavní budovu (pokladnici) a málokdo ví, že se zde skrývá mnohem více budov a komplexů.


 

Své místo si zapomenuté město našlo mezi sedmi divy světa a je zapsáno i na seznamu památek UNESCO. Petra leží asi dvě hodiny od Akaby a v sousedství hlavního města Ammánu.  Město skrývají skály přímo ve středu Šarských hor. Město samotné je pak ve tvaru amfiteátru, od východu na západ má asi 1 kilometr a od severu na jih půl kilometru. Je zde mnoho zajímavých prvků egyptského, řeckého a římského stylu.


HISTORIE

Toto archeologické náleziště bylo zmíněno i v Bibli. Má za sebou velice dlouhou a pestrou historii. Bylo založeno ve 3.století před naším letopočtem. V tu dobu zde žili Nabajetci a Petru si zvolili za hlavní město jejich království. Původně měla být Petra posvátné pohřebiště na rozhraní tří údolí Vadí al-Araba. Později začalo mít město ideální polohu pro obchod a tak zde bylo obchodování hlavní činností, díky které Petra vzkvétala a naopak.

7003860

Petra, Zdroj obrázku: internet

Její rozkvět ukončilo až ničivé zemětřesení, které vyhnalo skoro všechny obyvatele až na beduíny, které město dlouhou dobu ukrývali před světem. Postupem času Petru přikryl písek. Trvalo několik let než archeologové přišli na to, že je zde ztracené město s velkou historií.


JAK SE DOSTAT DO PETRY?

Nejlepším způsobem, jak se do Petry dostat, je zakoupit si zájezd. Tím budete mít jistotu, že za vás agentura vyřeší případné problémy na hranicích Jordánska a papírování. Pokud již jste v Jordánsku, tak můžete jet z hlavního města do vesnice Wádí Músa,kde začíná cesta do Petry. Zážitkem bude i jízda po poušti a krásný západ slunce. Ve vesnici se můžete také ubytovat v měnších hotelech a výborně se zde i najíte.

jordan-5003580__480

vesnice Wádi, Zdroj obrázku: internet

Z vesnice Wádi vede do Petry jediná cesta, která je skvěle značená a vy určitě nezabloudíte. Dejte si ale pozor na pokrývku hlavy a dostatek tekutin. Cesta vede po přímém slunci. Doplnit energii a tekutiny můžete také ve vesnici místní specialitou sladkým čajem s aromatickou bylinnou směsí.

Do Petry si musíte koupit vstupné, které stojí cca 1 500Kč. Můžete si zakoupit i dvoudenní vstupné, které je cca 2 200 Kč. Určitě si na návštěvu naplánujte celý den. Je zde mnoho možností, kam se podívat. Pokud vyrazíte ráno, tak se vyhnete prodejcům a ostatním turistům.


Co v petře uvidíte?

K vidění je tu opravdu mnoho. Váš fotoaparát se určitě nezastaví :). Už cestou upoutá vaši pozornost soutěska Sík, která je jedinou cestou k Petře. Má něco přes jeden kilometr a její šírka je všude jiná. V některých částech má až 5 metrů a jinde se jí dotknete z obou stran.

Kosmetika HB Petra 2

soutěska Sík, Zdroj obrázku: internet

Při vstupu do města dominuje Al Khazneh (pokladnice). Budova má velice dobrou polohu, která ji chrání před nepříznívými přírodními vlivy a také bere dech všem turistům. Jsou zde vyobrazeni bohové a jiné mytologické postavy. Nedaleko je i divadlo, které má 45 řad a vejde se sem až 8 500 diváků. Kapacita divadla byla navýšena až Římany.

Al Khazneh Kosmetika HB z Mrtveho More

Al Khazneh, Zdroj obrázku: internet

Jakmile se dostanete do centra, tak se můžete projít po kolonádní ulici. Hned na začítku promenády je kašna, která je zasvěcená nymfám a vedle se nachází tržiště. Na sever je královský palác. Kolonádu s tržištěm zakončuje brána, která odděluje obchodní část od posvátně, kde jsou chrámy a kláštery.

Kosmetika z Mrtveho more HB Ad-Dér

Klášter Ad-Dér, Zdroj obrázku: internet

V posvátné části je také mnoho zajímavých míst. Například klášter Ad-Dér, který nabízí úchvatný výhled na Šarské hory, bloky džinnů a hlavní obětiště Al-Mazbah a hrobky králů. Pokud budete mít čas, tak určitě navštivte horu Hór s hrobkou bibiclého Árona. 


Nadchla vás Izrael? Co třeba národní park Avdat