DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Proč je Mrtvé moře jedinečné?

To, že Mrtvé mořejedinečné složení vody v porovnání s ostatními moři či oceány už víme. Ale co je na něm tak jedinečné? Obsahuje totiž dvanáct minerálů, které se nenacházejí v žádném jiném vodstvu na světě. Zajímalo nás, které to jsou a jaké mají účinky na naši pokožku. Tento úkol jsme zadali naší Káji, která připravila tento článek. 

izrael

Lithium: je takový kouzelník s vaší náladou, pomáhá ji vyrovnávat a vy se cítíte uvolněně. Jeho hlavním účinkem je, že léčebně působí na lupénku a další kožní onemocnění.

Brom: je minerál, který pomáhá vyrovnávat hormony v pleti tím, že zvyšuje využití hořčíku a vápníku. Jeho působení má čistící účinky a pomáhá léčit akné.

Stroncium: působí protizánětlivě, ulevuje od svědění a podráždění.

Mangan: je antioxidant, podporuje zdravý stav pleti.

Živice: mají protizánětlivé účinky.

Chlór: je nepostradatelný pro udržení homeostázy a pH v těle.

plaz mrtveho more

Zdroj: vlastní

Jód: je nezbytný pro produkci hormonu thyroxinu a také pro správnou funkci buněčného metabolismu.

Draslík: je velice důležitý minerál, který se stará o vodu v těle. Zlepšuje oxidaci, stimuluje a udržuje nervové signály a svalové kontrakce potřebné k udržení vodní rovnováhy v těle, aby mohl správně probíhat buněčný metabolismus, pomáhá buňkám absorbovat výživu a vylučovat odpadní produkty. Nerovnováha draslíku často vede k zadržování vody. Příznaky nedostatku draslíku se projevují abnormálně suchou pokožku a akné.

Oxid křemičitý: podporuje tvorbu kolagenu, zlepšuje elasticitu pleti. Tento minerál je velice důležitý v boji proti vráskám.

Křemík: je důležitý pro udržení pružnosti a pevnosti pleti a rovněž pro produkci kolagenu.

Vanad: je potřebný pro udržený správného buněčného metabolismu.

Selen: je antioxidant ochraňující buněčné membrány, důležitý pro elasticitu vláken, prevenci proti suché pokožce a lupům. Nízké hodnoty selenu jsou spojovány s předčasným stárnutím, ekzémy a lupénkou.

izrael plaz

Zdroj: vlastní

Tak už víte, proč je Mrtvé moře tak zázračné nejen pro tělo ale i mysl? Nejenže zde najdeme minerály působící léčivě na naše zdraví, ale i krásu a na náš nervový systém. Říká se, že lidem s kožními problémy stačí dva týdny relaxace u Mrtvého moře a mají na nějakou dobu s problémy klid. Nejdříve dojde k hnisání lupénky, která následně odpadne a vytvoří se nová a zdravá kůže.  

Bohužel každým rokem tento poklad zdraví vysychá o zhruba jeden metr. Vědci předpovídají, že v roce 2050 dojde k úplnému vyschnutí.  V Jordánsku už vláda začala budovat vodní kanál, který by měl dodávat vodu z Rudého moře. Tento projekt má, ale stále více kritiků, kteří nesouhlasí s mícháním vody s rozlišným složením. Budeme tedy doufat, že se nakonec podaří vymyslet řešení, které Mrtvé moře zachrání. A pomůže svými nenahraditelnými účinky i dalším generacím.

My Vám dotek Mrtvého moře přivážíme až domů :). Léčivé účinky Mrtvého moře, byly důvodem k dovozu kosmetiky do České republiky.

pobyt u mrtveho more

Zdroj: vlastní


Jak jsme se měly u Mrtvého moře my s naší dámskou expedicí a proč jsme si začaly říkat "rajčátka na dovolené", to se dozvíte ZDE. :)