DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

OCHUTNEJTE HUMMUS

Každá země má svá typická jídla. Pro Izrael je typický hummus. I když to není zrovna lákavý název pro jídlo, jedná se o opravdu výbornou pomazánku, kterou si můžete dát prakticky k čemukoliv. Izraelci hummus jedí s masem, zeleninou, pita chlebem...tato příloha nikdy nechybí na žádné izraelské hostině. Hummus má skvělou chuť a hlavně je zdravý. Dělá se z cizrny (římský hrách). Cizrnu koupíte v konzervě a nebo mezi luštěninami

Kosmetika z Mrtveho more HB izraelsky recept

Pokud koupíte cizrnu v pytlíčku, tak nezapomeňte, že ji musíte přes noc namočit do vody (jako čočku) a teprve další den je připravená na vaření. Stejně dobře chutná i (a je rychlejší na přípravu) cizrna z konzervy :).


Budete potřebovat:

 

1 konzerva cizrny (obsah 425 ml)
3 lžičky sezamové pasty Tahini (např. tato z Dm)
2 lžíce cizrnového nálevu z konzervy (pokud použijete klasickou cizrnu, tak 2 lžíce vody)
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1 stroužek česneku
šťáva z půlky citrónu (někdy i víc)
sůl a čerstvě mletý pepř

Navíc můžete přidat: hrst čerstvého koriandru, kousky lilku, bazalkové pesto, mletou sladkou papriku, olivový olej.. Podávejte s nachos/bagetkou/pita chlebem. 

Tyto suroviny jsou na hummus pro 2 osoby a příprava je cca 10minut


JDEME NA TO

Slijte cizrnu (nálev z konzervy si nechte stranou, budete ho potřebovat), propláchněte studenou vodou a dejte do mixéru. Jakmile máte dohladka umixováno, tak vložte další přísady: prolisovaný česnek, mletý římský kmín, olivový olej, tahiny, nálev/vodu a zakápněte šťávou z cintrónů a mixujte. Pokud po promixování máte směs stále hustou, tak přidejte ještě cizrnový nálev, vodu nebo olivový olej.

902cc4c76c7af4ff6a355f2a6d813967

Na závěr přidejte sůl, pepř a případně ještě pár kapek citrónu. Je důležité ochutnávat :). Pokud jste s hummusem spokojeni, tak ho dejte do mističky, pokapejte malinko olivovým olejem a případně posypte sladkou červenou paprikou. Nejlépe chutná s pitta chlebem.

6a810658a5d4403aa4cbc57a814f97e7

בתיאבון!

Bete,avon!

Dobrou chuť :).