DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

NEGEVSKÁ POUŠŤ

V dnešním článku si přiblížíme opět kousek Izraele. Konkrétně si povíme něco málo o Negevské poušti nacházející se na jihu Izraele.


NEGEVSKÁ POUŠŤ

Nachází se na jihu Izraele a její rozloha je přes 13 000 km2. Zabírá tedy většinu části Jižního distriktu, což představuje 69 % z celého území Izraele. Nejvyšším bodem je hora Har Ramon s 1035 m. n.m. Největší a nejdelší vodní tok v Negevské poušti je Nachal Besor.  Poušť se nachází ve velmi suchém podnebí, které se nazývá aridní. Jsou zde tedy velmi nízké srážky a extrémní teploty. Území, na kterém se poušť rozpíná není pokryto pískem, ale prašnými a skalními hornatinami v hnědé barvě. V poušti se objevují také vádí, což jsou vyschlá koryta řek a hluboké krátery. V dávné minulosti byla tato oblast pravděpodobně dnem prapůvodního moře. Dodnes jsou v této oblasti nacházeny zkameněliny původních živočichů.

Negev-2005-1


HISTORIE NEGEVSKÉ POUŠTI

Historie osídlení Negevské pouště sahá do dávné historie. První zmínky jsou již 2000 let př. n. l. Stejně jako na Sinajské poušti, tak i zde probíhala během faraonského Egypta těžba mědi. Milníkem v historii pouště bylo 4. století př. n. l., kdy byl v poušti zaveden zavlažovací systém. Díky tomuto kroku zde začala výrazně růst populace. Zavedl ho kmen Nabatejců, kteří v té době měli dohled nad obchody s kořením. Ve stejném století se také začalo šířit křesťanství. Později se zde začaly objevovat i muslimské kmeny. Další tisíciletí vládly tomuto území nomádské kmeny. Izraelci ovládli celé území v letech 1948-1949 během války za nezávislost. V současnosti zde žije přes 379 tis. Židů.

7c50bb9fe6754000311a0761eca68990


Pokud Vás zajímá více informací o zajímavých místech v Izraeli, navštivte náš článek o přírodní rezervace EjnGedi zde.