DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

NÁRODNÍ PARK AVDAT

Při návštěvě Izraele, má každý na seznamu především Jeruzalém, Tel Aviv, Mrtvé moře a další známější místa. Za návštěvu určitě stojí i Negevská poušť, kde leží národní park Avdat. Procházka národním parkem tolik času nezabere, a tak se na celodenní výlet dá prodloužit některou ze stezek v okolí.


Oáza Avdat patří mezi nejkrásnější v Izraeli. Je umístěna v srdci Negevské pouště a je důležitým místem pro pouštní zvěř a to hlavně pro kozorožce. Na nepřístupných útesech hnízdí supi. Mimo domov zvířat tu jsou pozůstatky mnižských osad.

kozorozec-nubijsky-12979

Zdroj obrázku: janmiklin.cz

Díky pramenům, které tudy protékají, bylo toto místo dlouhodobě osídleno. Důkazem jsou jeskyně a nálezy pazourkových nástrojů. Můžete se tu setkat i s vodopády. Nejvíce vody je zde v zimním období. Během roku protéká jen malý pramínek a nebo jsou úplně vyschlé. V období bouřek je to v parku velice nebezpečné, jelikož během krátké chvíle mohou nastat bleskové povodně.

DSC_4566

Zdroj obrázku: internet

U pramene Ejn Ma´arif se nachází nejvyšší vodopád s výškou 40 metrů. Nejhezčí a nejznámější je vodopád u pramene Ejn Avdat (hebrejské slovo pro pramen či vodní zdroj). Místo má velice příjemnou atmosféru a je krásné na pohled.

vodopad-ejn-avdat-12983

Zdroj obrázku: janmiklin.cz

 Že v poušti neroste strom? U severního vstupu do parku roste asi 250 let řečík atlasský. Slouží jako důkaz, že zde dříve bylo deštivé klima.

recik-atlassky-12981

Zdroj obrázku: janmiklin.cz


A teď prohlídka :)