DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Lupy

Lupy jsou onemocněním „vlasové“ části hlavy charakteristické malými šupinkami, které se tvoří na pokožce hlavy a odlupují se. Při zvýšené tvorbě mazu mívají lupy nažloutlý odstín a mohou se shlukovat dohromady.

Ve většině případů je příčinou jejich výskytu zvýšená aktivita houby Pityrosporum ovale. Tato houba je běžnou součásti lidské kožní mikroflóry. Pokud je množství této houby v normě, dochází k odlupování šupinek téměř bez našeho povšimnutí. Při zvýšené produkci tukových žláz, se však její množství zvyšuje, dochází k rychlejší obnově kožních buněk svrchní části pokožky hlavy a odlupování jejích šupinek pak pozorujeme jako zvýšený výskyt lupů.

Faktory, které ovlivňují zvýšenou aktivitu této houby a s ní spojený výskyt lupů, jsou:

  1.        lupénka
  2.        hormonální poruchy
  3.        chronické infekce
  4.        stres
  5.        snížená imunita
  6.        nedostatek vitamínů
  7.        nepravidelná či špatná péče o vlasy a pokožku hlavy
  8.        dědičnost

 

V boji s lupy může pomoci lékař, odborník, který zjistí příčinu vzniku, která je v tomto případě obzvláště důležitá. Právě podle ní je totiž zvolena následná léčba. Existují ovšem i obecné postupy, které mohou pomoci problémům předejít. K tomuto účelu slouží především speciální šampony a balzámy na vlasy. Můžete vyzkoušet Léčivý bahenní šampon. Tento exkluzivní šampon obsahuje účinné látky, které odstraňují nečistoty a přebytečný tuk z pokožky hlavy. Díky kombinaci bahna z Mrtvého moře, různých olejů a vitamínů pomáhá šampon zvyšovat krevní oběh v malých cévách v pokožce hlavy, čímž podporuje růst vlasů a naopak zabraňuje jejich vypadávání a tvorbě lupů. Vlasy jsou po jeho použití zdravé, silné a lesklé. Dalším doporučeným přípravkem je Vlasový kondicionér s aloe vera, který chrání vlasy proti škodlivým vlivům a podporuje jejich růst. Kondicionér vlasy ošetří a krásně provoní. 

Zdroj: vlastní


Chcete se podívat k Mrtvému moři? Víte, na co si dát pozor? Přečtěte si náš článek :)