DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Lupénka - příčiny, symptomy, léčba

Lupénka je neinfekční, chronické a mírně progresivní onemocnění kůže vyskytující se nejčastěji v oblasti velkých kloubů (kolena, lokty atd.). Postihuje bez rozdílu muže i ženy v různém věku. Nemusí se dlouhá léta nijak projevit, ovšem za určitých podmínek propuká. Mezi nejčastější „spouštěče“ patří snížená imunita organismu, hormonální poruchy, ale také emocionální vypětí či stres. Přestože lupénku nelze zcela vyléčit, dokáže dnešní medicína zmírnit její projevy.

Příčiny

Přestože je lupénka dědičná, může se objevit i u člověka bez těchto předpokladů. Mezi rizikové faktory patří: 

  1. Styk kůže s některými škodlivými chemickými látkami, nebo její poranění v důsledku popálení
  2. Přítomnost streptokokové infekce v organismu
  3. Již prodělané chronické nemoci, např. zánět průdušek či angína
  4. Puberta, těhotenství, nástup klimakteria
  5. Dlouhodobé užívání některých léků či hormonů
  6. Chemoterapie
  7. Přemíra alkoholu

 

Symptomy

Rozlišujeme několik druhů lupénky. Každá z nich má své specifické projevy. Mezi ty obecné však patří výskyt načervenalé kůže, na ní vznikající specifické útvary naplněné tekutinou, svědění, rozpadání kůže a krvácení v oblasti beder či v ohybech loktů. K těmto projevům se často připojuje ještě sekundární infekce, a proto je nezbytná lékařská péče.

 

Léčba

Obecně platné zásady jsou péče o kůži a tělo, podpora imunity, omezení stresu a snaha vyvarovat se styku s chemickými látkami. U lupénky je nutná péče komplexní, tzn. využití lokálních i komplexních přípravků. Vždy je potřeba snažit se předejít infekci. Velmi důležitá je i „vitamínová terapie“. Při ní je důležité dodávat tělu především vitamín C, B12 a kyselinu listovou. Tyto vitamíny totiž pomáhají v boji proti infekci. Vyzkoušejte Rakytníkové mýdlo, které slouží jako prevence kožních problémů, jakými jsou ekzémy, akné, alergie, lupénka, opary, hemoroidy, kožní trhliny, kožní astma, kožní plísně, bradavice, svrab a seborea.

 

Mezi nejoblíbenější a nejúčinnější výrobky kosmetiky patří

  1. Léčivé mýdlo na lupénku je jedinečné hypoalergenní ručně vyrobené přírodní mýdlo, jehož PH je optimální pro pokožku. Zbavuje jí suché vrstvy kůže, zklidňuje zarudnutí a svědění a účinně léčí kožní problémy.
  2. Krém na lupénku je obohacen o rostlinné výtažky, které zklidňují pokožku a zmírňují kožní problémy, jako je podráždění a svědění, odřeniny, vyrážky či extrémně suchá pokožka se sklonem k praskání a zarudnutí. Krém neobsahuje steroidy a dehet. obsahuje však také minerály z Mrtvého moře, výtažky z mořských řas, pro své uklidňující účinky extrakt ze zeleného čaje, pro regeneraci a zklidnění avokádový olej a pro zjemnění a zmírnění loupání kůže olej olivový. Dále obsahuje bambucké máslo, bohaté na vitamíny a antioxidanty, pro obnovení kožních buněk, aloe vera pro hydrataci pokožky, výtažek z ženšenu, pačuli olej, heřmánek a vitamíny C a E. Speciální kombinace těchto složek pokožku skvěle hydratuje a zklidňuje, a tím zlepšuje její stav. Nezanechává skvrny a snadno se vstřebává.
  3. Bahno z Mrtvého moře obsahuje 40 minerálů, jakými jsou hořčík, vápník, draslík, chloridy, zinek, lithium, chrom, železo, jod, barium atd. Toto na minerály bohaté bahno má velmi účinné čistící vlastnosti a absorbuje mastnotu a nečistotu pokožky. Uvolňuje bolesti svalů a kloubů a zanechává úžasně klidný a příjemný pocit. Bahno z Mrtvého moře uklidňuje a zároveň také povzbuzuje a osvěžuje pokožku. Jeho použití je vhodné pro všechny typy pleti a je obzvláště doporučeno na lupénku či jakékoli ekzémy.

 

U lupénky obzvlášť platí, že preventivní péčí si lze toto onemocnění velmi „ulehčit“. Pravidelnou péči kůže bezesporu „ocení“. 


Chcete se podívat k Mrtvému moři? Víte, na co si dát pozor? Přečtěte si náš článek :)