DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

KIBUC NEOT SMADAR, IZRAEL

Dnes se spolu podíváme do pouštní oázy klidu a míru, která se nachází v Negevské poušti. Při našem podzimním pobytu v Eilatu jsme se s mojí maminkou, dvouletým synem a druhým synem ještě v bříšku vydali na výlet do pouště do pohádkového kibucu Neot Smadar. Já a maminka jsme byly celé natěšené na tu pouštní nádheru. Po téměř hodinové cestě pouští, ve které není ani živáčka, se před námi najednou objevila tato pouštní oáza. Všude kolem stromy, palmy, květiny, vinice, kozy,… až nám oči přecházely. Dominantou je stavba, která vypadá jako vyrobená z cukrové vaty. Čistá nádhera.

 Kosmetika z Mrtveho more HB kibuc

Po procházce kouzelným kibucem jsme si dali oběd z organických potravin, které tam pěstují a všechny ty dobroty jsme završili raw ovocnými nanuky a čerstvou ovocnou šťávou. Jelikož jsem byla na konci šestého měsíce těhotenství, trochu se mi přitížilo (asi mi poklesl tlak, klesl cukr v krvi, k tomu to horké pouštní klima a převýšení) a proto jsem členy naší výpravy nezvěčnila na fotografiích, jaká škoda Soustředila jsem se pouze na focení této krásy, abych ji mohla ukázat ostatním. Proto fotky bez lidí 

Ponaučení pro příště: pokud budete jezdit v Izraeli na výlety do pouště, vždy mějte s sebou dostatek vody a také jídla! Po obědě v restauraci s organickými potravinami, mi konečně začalo být znovu dobře a tak jsme se mohli vrátit zpátky do Eilatu. 

Vaše Petra


Kosmetika z Mrtveho more HB Kibbutz Neot Semedar

Kibuc Neot Smadar se nachází v jižní části pouště Negev, asi 60 km severně od města Eilat. Byl založen v roce 1989 skupinou přátel, především umělců.


Kosmetika z Mrtveho more HB vylet Ejlat

Navzdory velmi těžkým podmínkám (extrémní teploty, téměř nulové množství srážek, slaná půda a nízká kvalita vody) se kibuc zabývá ekologickým zemědělstvím. Pěstují tam velké množství plodin – meruňky, nektarinky, broskve, švestky, hrušky, jablka, mandle, olivy, citrusy a datle. Kibuc má svoji vinici, chovají tam kozy a produkují kozí sýry a mají také zeleninovou zahradu s různými bylinkami a kořením. Obdělávají 400 hektarů půdy, včetně okrasných zahrad a lesů.


Kosmetika z Mrtveho more HB oaza

"Poušť i suchopár se rozveselí, rozjásá se pustina a rozkvete kvítím. Poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa." kniha Izajáš, Bible


Kosmetika z Mrtveho more HB poustni oaza Ejlat

Pro zvýšení plodnosti půdy si vytváří vlastní kompost, který obohacuje půdu. Voda, kterou používají pro zavlažování půdy, pochází z podzemních vrtů a recyklované užitkové a pitné vody.


Kosmetika z Mrtveho more HB dobrovolnictvi

Hlavní dominantou kibucu je budova The Art Center, kterou si členové kibucu navrhli a postavili sami, nikdo z nich přitom není architekt.


 Kosmetika z Mrtveho more HB zemedelstvi

Při stavbě všech budov v kibucu Neot Smadar se používají dva klíčové prvky: 1. Všechny stavby mají velmi silné zdi, které vyrovnávají extrémní teplotní rozdíly mezi dnem a nocí (v poušti může být přes den třeba 40 stupňů a v noci může teplota klesnout pod 10 stupňů). Cihly jsou vyrobeny z místní půdy a slámy. 2. Pasivní vzduchové chladící věže alternují klimatizaci, a chladí budovy během horkého léta bez znečištění a hluku, s minimální spotřebou energie. Chladící věže se používaly už ve starověké Persii.


Kosmetika z Mrtveho more HB Izrael vylet

Zvláštní pozornost je v tomto kibucu věnována estetice budov. Budovy jsou obklopené pouštním klidem a zelení zahrad a polí. Vyznačují se barevnými ornamenty, které zdobí krajinu. Umělecké centrum je vynikajícím příkladem tohoto přístupu. Jeho velkolepé rysy přitahují turisty po celém světě.


Kosmetika z Mrtveho more HB Ejlat kibbutz_1

Dnes žije v kibucu 90 dospělých členů, 70 dětí a 50 dobrovolníků z celého světa.


Kosmetika z Mrtveho more HB navsteva Kibbutzu

V tomto centru umění se pořádají různé umělecké workshopy pod vedením inspirativních osobností z celého světa (hostem z ČR tam byla například úžasná zpěvačka Ridina Ahmedová). Jsou zde také místnosti, ve kterých mohou členové kibucu vytvářet svá umělecká díla, která si můžete zakoupit v kouzelném obchůdku.


Kosmetika z Mrtveho more HB architektura kibbutz

Společné budování obytných domů a komunitních staveb je ústřední prvek mezi různými činnostmi členů kibucu. Vše stavějí s ohledem na velmi specifické podmínky pouštního podnebí.


Kosmetika z Mrtveho more HB sdílene hospodarstvi

V přilehlé restauraci, která se nachází asi kilometr od kibucu (u cesty, v poušti), si můžete koupit teplé jídlo a také biopotraviny, které tento kibuc produkuje: kozí mléčné výrobky jako jsou jogurty a sýry, různá vína, čerstvé ovocné džusy, džemy, sušené ovoce a olivový olej.


Kosmetika z Mrtveho more HB oaza v pousti

Všechny potraviny, které tento kibuc produkuje, jsou organické a košer. Zemědělská půda je daleko od jakéhokoli města a průmyslového znečištění, proto se jedná o organické potraviny nejvyšší kvality.


Kosmetika z Mrtveho more HB The Art Center

Interiér The Art Center - stavba vypadá jako z cukrové vaty :-).


 Kosmetika z Mrtveho more HB kibuc u Ejlatu
 
Pokud Vás, tak jako nás, toto kouzelné místo fascinuje, máme pro Vás skvělou zprávu. Můžete se tam vydat jako dobrovolník! Minimální doba strávená v kibucu je 8 týdnů. Více informací se dozvíte zde.

Další náš tip, kam se podívat v Ejlatu, je Timna Park. Více se o tomto parku dozvíte v našem článku zde.