DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Jeruzalém očima Míši

Jeruzalém - Město Davidovo

Když jsme vyrážely s mojí kamarádkou na dovolenou do Izraele, měly jsme naplánované tři výlety. Chtěly jsme se vykoupat v Mrtvém moři, vidět na vlastní oči skalní město Petra a projít si Red Canyon. Do Jeruzaléma jsem se chtěla vždycky podívat, ale vždy byl tak nabitý program, že na návštěvu už nezbyl čas. 

S tímto krásným plánem jsme přišly k paní na hotelu, která prodávala zájezdy a řekly jí naše požadavky. První jsme s těžkým srdcem škrtly Petru v Jordánsku. Tento zájezd byl tak drahý (cca 5 tis. korun), že nás to pro tentokrát odradilo. Druhý jsme škrtly Red Canyon, který paní neprodávala. K Mrtvému moři jsme se chtěly vydat samy na vlastní pěst linkovým autobusem. Nakonec nám doporučila zájezd k Mrtvému moři, který pokračoval do Jeruzaléma. S nadšením jsme koupily zájezd v domnění, že je v šekelech (byl v dolarech, ale i tak za super cenu 79 USD) a vstřebávaly, že odjezd je v 5:30 ráno

Kosmetika z Mrtvého moře HB centrum jeruzalem

Na cestu jsme si udělaly takové mini svačinky a 5 litrů vody (my, které nevypijeme ani 1l). Jelikož nás paní vystrašila, že je zájezd hrozně náročný a nebude čas na koupení jídla ani pití, tak jsme si nakoupily jídlo jak na týden v poušti a ještě by nám zbylo pro pouštního muže. Až v autobusu jsme zjistily, že když v hotelu na recepci řeknete, že jedete na výlet, dají vám svačinu s sebou. Nevadí, my byly připravené :).

Mrtvé moře

První zastávka byla u Mrtvého moře asi v 8 ráno. Moje kamarádka je zmrzlík. I ve třiceti stupňovém horku ji musím přemlouvat, ať jde se mnou do bazénu. Takže její obavy byly velké, aby se vůbec v Mrtvém moři vykoupala. Naštěstí je Mrtvé moře nejníže položené místo a voda i vzduch tu jsou mnohem teplejší. Nakonec do vody vlezla a dokonce nechtěla ven

Kosmetika z Mrtvého moře HB Dead Sea

Měly jsme velké štěstí, že jsme byly první autobus. Pláž byla jenom naše! Voda průzračná! Krystaly soli všude! Na pláži byly samozřejmě klasické uzavřené sprchy, tak jsme se mohly krásně umýt a sůl nás neštípala. Jelikož jsme byly připravené opravdu na všechno, tak jsme s sebou měly i sprchový krém. Nevím, jak celý den zvládli naši spolucestující :).

Jeruzalém

Jak si představujete Jeruzalém? Já si představovala malinké uličky, které vedou ke zlaté mešitě al-Aksá. Že všude bude plno lidí, kteří mi budou něco nabízet. Představovala jsem si Jeruzalém jako světlé město uprostřed pouště. Moje představa se začala lišit hned po příjezdu.

Kosmetika z Mrtvého moře HB muslimská mešita

Jeruzalém není pouze historické město. Je obklopeno moderní částí, která je postavena ve stejném světlém stylu. Všude je plno aut, které na sebe z nepochopitelných důvodů troubí. Toho jsem si všimla už v Tel Avivu, že troubení jim dělá velkou radost :). Teprve když jsme projeli touto novější částí, dostali jsme se k hradbám starého Jeruzaléma.

Kosmetika z Mrtvého moře HB bazar Jeruzalém

Součástí tohoto výletu byla i průvodkyně (v anglickém jazyce). Já osobně nemám ráda tyhle tour s průvodcem. Vadí mi, že mě lidi zdržují a na některých místech jsou zbytečně moc dlouho. Měly jsme v plánu, že ji během půl hodinky utečeme a půjdeme si vlastní cestou. Jenomže pak to přišlo...bludiště. Jakmile vkročíte na místní bazar, který se liší podle prodejců (židé, muslimové, pákistánci), jste ztraceni. Jsou to uzounké uličky, které se proplétají do sebe a není z nich cesty ven :).

Kosmetika z Mrtvého moře HB Jeruzalém bazar

Nakonec jsme se teda rozhodly s naší průvodkyní zůstat a dát jí šanci. Přeci jenom volat ubrečené do agentury, že jsme se ztratily se nám nechtělo. 

Kosmetika z Mrtvého moře HB židé

Kosmetika z Mrtvého moře HB strarý jeruzalém

Krásně nás provedla bazarem k Bazilice svatého hrobu, kde byl podle tradice ukřižován Ježíš Kristus.

Kosmetika z Mrtvého moře HB bazilika Jeruzalém

Byla tam zvláštní atmosféra. Lidi se modlili, pokládali na modlící desku různé předměty, zapalovali svíčky. A pak jsem ho uviděla. Četli jste náš článek o jeruzalémském syndromu? Tak já ho viděla na vlastní oči. V rohu seděl zarostlý pán s nepřítomným výrazem zabalený v dece. Podle mě si myslel, že ho nikdo nevidí a tak se blaženě usmíval. Vím, že je to neslušné, ale musela jsem ho prostě vyfotit. Šel z něj strach.

Kosmetika z Mrtvého moře HB jeruzalémský syndrom

Zeď nářků, pro mě nejsilnější místo v celém Jeruzalémě. Zeď je rozdělena na ženskou a mužskou část.

Kosmetika z Mrtvého moře HB zeď nářků_1

Kosmetika z Mrtvého moře HB western wall

Ženská část byla podstatně více zalidněna, asi si ženy přejí více než muži? Přišly jsme tedy s kamarádkou do ženské části, napsaly si přání na papírek a snažily se ho zarazit do zdi. Průvodkyně nám říkala, že nikdy nemáme šahat na jiné přání. Každý večer chodí ,,sběrači", kteří všechna přání sesbírají a dají je na svaté místo.

Kosmetika z Mrtvéh moře HB přání

U zdi bylo hlavně hodně mladých slečen, které se silně modlily a četly si Bibli. Byla zde hrozně zvláštní nálada. Já nejsem věřící, ale cítila jsem se zvláštně. Když jsem se rozhlédla okolo, bylo zde hodně lidí, kteří brečeli a utěšovali se. Připadala jsem si, jako kdybych se dostala na nějaké místo, kde se stala tragédie a lidi se modlí ať všechno dobře dopadne a oplakávají tragickou událost. Byly to takové zvláštní emoce, které ve mně vyvolávaly slzy.

Kosmetika z Mrtvého moře HB výlet jeruzalém

Poté jsme se přes židovskou čtvrť prošli ke kostelu Opatství Zesnutí Panny Marie a obešli hradby Jeruzaléma. Ponaučení pro příště. Na procházce s průvodkyní byl čas na kávu i na rychlý obídek. Takže naše svačinka a 5l vody se pěkně proneslo :).

Kosmetika z Mrtvého moře HB kostel Jeruzalém

Když se mě lidé ptají na Jeruzalém, vyprávím jim o něm. Samozřejmě každá dovolená má své vtipné příběhy. Jeden z nich je zrovna z Jeruzaléma. Stojíme na nejsvatějším křesťanském místě, kde byl ukřižován Ježíš Kristus a čekáme s kamarádkou na zbytek skupiny (jak jinak). Všude je hrozně moc lidí a někdo do mojí kamarádky strčí a ona vyjekne ,,Ježiši, ona do mě strčila!" Usoudíme, že tohle bychom asi na svatém místě říkat neměly, že se to nehodí. O dvě minuty později, kdy zakopnu a málem spadnu ze schodů ,,Ježiši, já jsem málem spadla!". Možná Vám to nebude připadat vtipné, jako tenkrát nám. Ale nás to v tu chvíli opravdu pobavilo :)

I když jsme do Izraele jely s úplně jiným plánem, tak to nakonec vyšlo skvěle. Jeruzalém byl obrovský zážitek. Projít si bazar, vidět opravdové ortodoxní židy, navštívit místa, která jsou považována za kolébku náboženství. Splnil se mi sen, hned první den v novém roce :). Pokud plánujete navštívit Izrael, nevynechejte Jeruzalém. O Mrtvém moři ani mluvit nemusím, to je první povinnost. Protože tomu nadnášejícímu pocitu nebudete chtít uvěřit.


Plánujete vyrazit na dovolenou k Mrtvému moři? Víte, na co si dát pozor? Přečtěte si náš článek o Mrtvém moři a budete připraveni :).

P.S.: Pokud se chystáte do Jeruzaléma, tak doporučujeme si přečíst tento zajímavý článek od CK SEN.