DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

IZRAEL

Stát Izrael leží na Arabském poloostrově na východním pobřeží Středozemního moře. Jeho rozloha je 20 770 kilometrů a je to 153. největší země světa. Izrael na severu sousedí s Libanonem, na východě s Jordánskem, na severovýchodě se Sýrií a na jihozápadě s Egyptem. Podle světového rozdělení mezinárodního cestovního ruchu dle UNWTO, patří Izrael do oblasti Východostředomořská Evropa.

mapa izraele

Geograficky je Izrael velmi rozmanitá. Jsou zde velká jezera, hory, nížiny, úrodná pole a poušť. Negevská poušť zabírá půlku rozlohy Izraele. I v poušti se obyvatelé věnují zemědělství a průmyslu. Negevská poušť je nebezpečná, jelikož je zde velké nebezpečí záplav. Nejvyšším bodem je hora Har Meron (1 208 n.m.v.). Nejnižší n.m.v. má Mrtvé moře (jezero), které je 408 m pod hladinou moře. Největším jezerem je Galilejské jezero, které slouží jako hlavní zásobárna vody. Nejdelší řekou je Jordan, která ústí v Mrtvém moří a měří 252 kilometrů. Řeka Jordan tvoří přírodní hranici mezi Izraelem, západním břehem Jordánu.

30


V celém státu je středomořské klima. Podnebí je ovlivněno nadmořskou výškou, proto je u Mrtvého moře vždy výrazně tepleji než jinde v Izraeli. Jsou zde výrazně teplá léta, kdy se teplota dostane i na 40 °C. Zimy tu bývají chladnější (6–15 °C) a často deštivé. Nejchladnější měsíc je leden a nejteplejší červenec a srpen. Izrael lemují pláže, které jsou převážně písčitého typu. Velkou atraktivitou je podmořský svět Rudého moře, které je pro svou krásu vyhledáváno potápěči.

Kosmetika z Mrtvého moře HB Vánoce v Ejlatu

Kosmetika z Mrtvého moře HB potápení v Ejlatu