DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

HAIFA

Haifa je izraelským centrem víry. Jedná se o pobřežní město na úpatí hory Karmel obklopené krásnou přírodou.

 Historie
Prvně bylo město Haifa zmíněno už v talmudské literatuře v souvislosti s tím, že zde pobývali poustevníci. Nejprve byla Haifa jen malým obchodním přístavem, časem se ale stala zajímavá zejména kvůli bohaté historii. Během starověku zde totiž vládli Římané, Peršané, křižáci a další civilizace.
 

Bahá´istická svatyně

Uprostřed nádherných zahrad najdete Bahá´istickou svatyni se zlatou kopulí. Jedná se o nejnavštěvovanější místo v Haifě, které je navíc zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO. Bahá´istická svatyně tvoří duchovní centrum Bahá´istické víry a pod její zlatou kupolí se nachází hrobka Bahá´ulláhova zvěstovatele. Bahá’í je dnes nejmladším světovým náboženstvím, ke kterému se hlásí asi 5 milionů lidí.

 


Další zajímavá místa

Dalším místem, které stojí za návštěvu, je karmelitánský klášter Stella Maris. Nachází se  úbočí hory Karmel. Pod ním najdete Eliášovu jeskyni, ve které prý prorok Eliáš pobýval a meditoval.
Pěknou procházkou mimo Bahá´istaické centrum je trasa na svazích mezi krásnými vilami zámožných Haifanů nebo po některé ze spousty turistických stezek. Ve městě najdete také muzea a zoologickou zahradu. Kousek od města jsou i krásné pláže vhodné ke koupání.

Zdroj obrázku: Pinterest