DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

Avokádo

 Avokádo v kosmetice nalezneme zcela běžně. Bez něj by se totiž neobešla. Stejně tak by se bez něj neobešla ani zdravá výživa. To, co je avokádo schopno dodat do těla, dokáže dodat jen málokdo a máloco. Právě proto avokádo postupně zabírá přední příčky v nepostradatelnosti u kuchařů i nutričních terapeutů.

Někdo může namítat, že avokádo je jen „tučná hruška“. Je sice pravda, že avokádo obsahuje tuk ne zrovna v minimálním množství. Tvoří až 20% jeho obsahu. I přesto se ale avokádo začalo používat v mnoha dietních programech. Tuk avokáda je totiž „dobrým“ tukem. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které jsou tolik prospěšné pro náš organismus. Navíc je složení tuku avokáda podobné složení tuku lidského, a právě proto jej tělo velmi dobře přijímá. Pro naše účely jsou nejvíce zajímavé účinky tohoto tuku (oleje) v kosmetice a jeho přínos pro naši pleť, vlasy i kůži.

 avokado

Zdroj: Pinterest

Ještě předtím si ale povězme něco o celkových účincích avokáda na náš organismus. Avokádo svým složením dodává do těla potřebné živiny, jakými jsou vitamíny A, D, B, E, lecitin, draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo a již zmiňované nenasycené mastné kyseliny. Všechny tyto látky mají příznivý dopad na naše zdraví. Avokádo je, jak již také bylo zmíněno, ideálním pomocníkem při snižování nadváhy. Jeho využití je skutečně všestranné. Zmírňuje menstruační bolesti a jeho pozitivní účinky na organismus v období po menopauze jsou vědecky dokázány. Navíc napomáhá tvorbě červených krvinek a schopnosti koncentrace.

Vegetariáni by měli, pokud tak ještě neučinili, zařadit avokádo do svého jídelníčku, jelikož obsahuje velké množství bílkovin. Je také vhodnou součástí stravy těhotných a kojících žen, lidí trpících vysokým krevním tlakem a jinými kardiovaskulárními onemocněními, lidí se slabou imunitou, trpících chronickou únavou a prospívá i těm, kteří mají problémy s inzulínem. Upravuje totiž jeho hladinu. Využití tohoto ovoce původem ze střední Ameriky je tedy opravdu univerzální. Dokáže pomoci téměř se vším.

Jaké jsou jeho kosmetické účinky?

Je jich opravdu spousta. Jak již bylo uvedeno na začátku, avokádo je běžnou součástí kosmetických přípravků. Avokádový olej sjednocuje barvu pleti, zbavuje pigmentových skvrn a chrání ji proti negativním vlivům prostředí včetně slunečního záření. Je vhodný opravdu pro všechny typy pleti. Kosmetika KESEM jej má ve své nabídce jako Výživný krém s avokádem a aloe vera.

vyzivny krem s avokadem a aloe vera

Zdroj: vlastní

Jeho účinky docení:

  1. pleť suchá – avokádový olej ji dodává vláhu a potřebné živiny, zklidňuje a má protizánětlivé účinky
  2. pleť mastná – avokádo ji hloubkově vyčistí, zbaví uhrů a vřídků
  3. pleť stárnoucí – krém ji účinně zbavuje vrásek, bojuje proti stárnutí pleti a vypíná ji
  4. pleť citlivá – oblast očí je velmi citlivá, jelikož je však avokádo velmi dobře snášeno, používá se právě pro ni; avokádový olej zbavuje oční oblast napětí a otoků

 

Avokádo a lidská pokožka si dobře „rozumí“. Avokádový olej se totiž velmi dobře vstřebává, a do hloubky kůže tak dodává potřebné živiny. Kromě toho kůži hezky vypíná, dodává jí elasticitu, hydratuje ji, změkčuje ztvrdlou kůži, sjednocuje její barvu a má také hojivé a regenerační účinky. Lidé trpící ekzémy a psoriázou tyto účinky avokáda jednoznačně ocení. Léčivý krém na lupénku obsahuje právě avokádový olej. Po použití je pokožka zklidněná, nesvědí, nepálí a nepraská. Dalším ze způsobů jak avokádo „dodat“ do kůže je prostřednictvím krému.

Jedním z nejlepších způsobů jak maximálně využít látek z avokáda je naše pleťová maska. Je tedy dobré čas od času si takovou péči dopřát. V masce je obsažena spousta živin. Ty se starají o zdravý a čistý vzhled pleti. Jednou z našich masek je Magnetická bahenní maska, která obsahuje bahno Mrtvého moře. Obsahuje tedy mnoho minerálů, které pleti skutečně prospívají. Pleť je hladká, čistá, bez otevřených pórů, vyživená, zklidněná bez zarudnutí, její tón je sjednocený a struktura obnovena. Výsledek je zřetelný již po prvním použití.

Výrobky z avokáda jsou skvělou příležitostí jak vyzkoušet něco nového. Protože jsou obecně kůží dobře přijímány, nemusíte se bát alergické reakce. Výrobky z avokáda jsou dokonce snášeny i velmi citlivou kůží a pletí. Výsledkem je příjemně hladká, provoněná a zdravá pokožka i vlasy.


Chcete se podívat k Mrtvému moři? Víte, na co si dát pozor? Přečtěte si náš článek :)