DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ! Výdejní místo na Hradčanské je od 11.1.2024 ZAVŘENÉ. Nově je otevřené výdejní místo na Praze 8.

6 otázek pro Petru o (hypno)porodu

Pravděpodobně jste již zaznamenali, že naše majitelka Kosmetiky z Mrtvého moře Péťa nedávno porodila druhého syna. O svých porodech ráda mluví, protože u nich mohla využít znalostí z kurzu Hypnoporodu, ze kterého byla nadšená. Rozhodli jsme se, že ji tedy vyzpovídáme :).

Kosmetika HB z Mrtvého moře Petra


1. Proč ses rozhodla jít na kurz Hypnoporodu?

Míšou Kalusovou, zakladatelkou kurzů Hypnoporodu v ČR, se znám ze základní školy. Na posledním srazu ze základní školy jsme si povídali o tom, co kdo dělá. Míša mi vyprávěla o kurzech, které pořádá a o své špatné zkušenosti z prvního porodu. Vždy mi vadilo, když někdo mluvil o tom, že u porodu trpěl a že porod bolí. Já jsem se rozhodla, že když někdy budu těhotná, chci těhotenství a porod prožít krásně a netrápit se. Bolesti se bojím. Když jsem slyšela to, co Míša dělá, věděla jsem, že když budu těhotná, na její kurz určitě půjdu.

Kosmetika HB z Mrtvého moře Petra Uzan jednatelka


2. Kdy ses tedy jejího kurzu zúčastnila?

Když jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, počkala jsem tři měsíce a napsala Míši. Přihlásila mě na svůj kurz ve čtvrtém měsíci těhotenství. Kurz jsem absolvovala s manželem. Oba jsme z něho byli nadšení. Dozvěděli jsme se mnoho informací o tom, jak přirozený porod probíhá a jaké techniky můžu použít k tomu, abych prožila příjemné těhotenství a co nejpřirozenější porod. Na základě těchto informací jsme se rozhodli, ve které porodnici budu rodit, co si napíšu do porodního přání, co si přeji a co si nepřeji u svého porodu.

Kosmetika HB z Mrtvého moře majitelka Petra Uzan


3. Co to vlastně Hypnoporod je?

Je to soubor metod, které pomáhají ženu provést přirozeným porodem. Jedná se o práci s podvědomím, používání pozitivních afirmací, vizualizací, které pomáhají urychlit porod a relaxačních technik, které působí jako přirozené anestetikum. Na hypnoporodu je skvělé to, že vás připraví nejen na přirozený porod, ale také třeba na císařský řez a na jakékoli komplikace, které se u porodu mohou vyskytnout. V průběhu těhotenství jsem každý den poslouchala pozitivní afirmace, které mě vždy uklidnily a cítila jsem se díky nim mnohem lépe.


4. Jak probíhal tvůj první porod?

Prvního syna jsem rodila v Podolí. Měla jsem domluvenou svoji porodní asistentku, která se mnou byla od začátku kontrakcí doma a potom jsme se všichni tři přesunuli do nemocnice. Můj porod byl přirozený, bez jakýchkoli zásahů, i když jsem na ně musela neustále personál porodnice upozorňovat. Byly mi nuceny věci, které jsem nechtěla. Proto jsem u porodu musela stále něco odmítat. V některých situacích musel dokonce zakročit manžel, protože to, co jsem řekla, nebylo respektováno. Místo toho, abych se soustředila na porod, jsem se musela soustředit na to, aby mi nebylo uděláno něco, co nechci. To mě mrzelo. Na druhé straně jsem byla na sebe hrdá, že i v té nejcitlivější životní situaci jsem byla schopná postavit se sama za sebe a prosadit si to, co chci já a co je pro mě nejlepší. Tento porod mě velmi posílil. Díky technikám hypnoporodu byl porod rychlý a můžu také říct, že i bezbolestný. Porod bych přirovnala k šílenému průjmu :).

Kosmetika z Mrtvého moře HB hypnoporod Petra Uzan


5. A co druhý porod?

Pro druhý porod jsem si vybrala porodnici v Rakovníku. Měla jsem zase svoji porodní asistentku. Rakovnická porodnice je naprosto úžasná. Vše, co jsem chtěla bylo u porodu respektováno. Nic mi nikdo nenutil. S nikým jsem se nemusela hádat. Mohla jsem se soustředit pouze na porod, bylo to naprosto úžasné. Do Rakovníka nám cesta trvala 50 minut. Celou dobu jsem poslouchala hypnoporodní afirmace k porodu, které mi porod urychlily, skoro jsem porodila v autě. :-) Po příjezdu do porodnice byl syn do 45ti minut na světě. Porodila jsem vkleče na zemi na žíněnce. Všechno bylo tak přirozené, tak krásné, tak úžasné. Je to obrovský rozdíl, když je ženě poskytnut klid, ticho, svoboda a intimní prostředí pro její porod. Než když na ni pořád někdo mluví, něco jí nabízí, je upoutána na lůžko, do přirozeného průběhu pořád někdo zasahuje a tak ženu stresuje a ta se přestává soustředit a ztrácí pocit bezpečí, který je u porodu nesmírně důležitý.

 


6. Co bys doporučila těhotným maminkám, které se chystají na porod?

Nejdůležitější je, aby neposlouchaly negativní zážitky z porodů jiných žen. Je to úplně zbytečné a navíc se jim zapíše do podvědomí, že porod je hrozný, bolí, že to je peklo. To není pravda. Pokud už v podvědomí mají tyto strachy z porodu, je dobré, aby s nimi během těhotenství pracovaly a zbavily se jich. Také jim určitě doporučuji, aby si zašly na nějaký kurz o přirozeném porodu. Nejvíce samozřejmě doporučuji kurz Hypnoporodu od Jemného zrození. Určitě je důležité, aby si vybraly porodnici podle toho, co od porodu očekávají a jaký porod chtějí mít. A myslím si, že když má žena svoji dulu nebo porodní asistentku, je to velká pomoc, protože jí poskytne podporu a bezpečí. A hlavně všem nastávajícím maminkám přeji, aby se na svůj porod těšily! Je to úžasný zážitek, který ženu posílí. Porod je dar, který není dán všem ženám. A tak by se k němu mělo přistupovat.

Kosmetika z Mrtvého moře HB hypnoporod


 P.S.: Pokud byste se chtěli podívat na videorozhovor Péti o hypnoporodu, můžete se na něho podívat ZDE.